Van 1975 tot 1979 was de Rode Khmer aan de macht in Cambodja onder leiding van Pol Pot met als doel terug macht te geven aan de primitieve boeren. Iedereen die geen boer was werd verplicht om op het platteland te werken en geleerde en geestelijke werden gefolterd en ondervraagd. Al wie niet meewerkte of niet genoeg werd uitgemoord. Alle communicatie met buurlanden was stopgezet en de wegen gesloten met landmijnen (die nog altijd over heel Cambodja liggen). Dus niemand wist wat er daar gebeurde.
Tuol Sleng Museum
Ik huur een tuktuk voor de hele dag en ben daar 18$ mee kwijt. Het weer is fantastisch en dan is zo’n tuktuk-ritje verfrissend.
Mijn dag begint bij het Tuol Sleng museum waar het martelen en ondervragen plaats vond. Tuol Sleg betekend volkerenmoord en hier kwamen de verraders van het boerenbestaan en socialisme terecht. Het is een omgevormde school in het midden van de stad met prikkeldraad op de muren en stalen baren voor de ramen.
Er zijn verschillende blokken die je kan bezoeken met een audio gids. In de eerste kamers vonden de ondervragingen plaats. Veel staat/stond er niet buiten een bed met kettingen aan en een foto van de gefolterde hoe ze die vonden aan het einde van het regime. Zelfs als je niets gedaan had bekende je op het einde alles.
In de volgende blokken zie je ook telkens foto’s en tekeningen van de folteringen, maar ook verschillende foltertuigen om bv. aan waterboarding te doen. Je kan piepkleine cellen zien waarin ze werden opgesloten en ook de grote waar ze een massa met handen en voeten naast elkaar legde en vastbonden. Er waren maar 6 overlevende.
Choeung Ek
Choeung Ek zijn de killing fields van Cambodja. Er waren wel meer dan 100 killing fields maar dit was de grootste. In het begin kwam er elke week 1 een bus aan met 20 man die ter plekken werden vermoord. Op het einde kwam er elke dag meerdere bussen aan met 40 man. Omdat ze kogels wilden sparen maakte ze gebruik van tuingereedschap zoals bijlen en hamers. Achteraf kan je nog de verschillende schedels zien die ze opgegraven hebben en daar zie je de verschillende inslagen van het moordwapen.
Het meest verontrustende was de zegswijze: “If you want to take out the grass, you have to take out the roots”. Dat komt er eigenlijk op neer dat je alle nabestaande ook dood zodat die geen wraak kunnen nemen. Dit geldt dus ook voor de babies die ze dan tegen een boom dood klopte, de babyboom.
Avondje uit in Phnom Penh
Vanavond ga ik op zoek naar andere reizigers in deze stad. Ik eet in een hostel met enkele andere maar echt open voor conversaties zijn ze niet. Ik trek dan verder naar een café waar nog wat volk is. Ze hebben hier Roland Garros op staan en zet mij naast een schot aan de bar die hevig voor Murrey aan het supporteren is. Naast mij nog een Nieuw-Zeelandse en iets verder een Amerikaan, Brit en Australiër. Leuke en lange avond! De barman geeft mij nog wat tips voor mijn volgende locaties.
Geef een reactie